Bør du blive vegetar?

Hvis man følger lidt med i samfundsdebatten kan man ikke undgå at have bemærket, at der er skarpe holdninger til, hvordan man får et bæredygtigt samfund på sigt. Vi er kødspisere som aldrig før, men ifølge fremtidsforskere kan denne udvikling ikke fortsætte, for vi bliver flere og flere mennesker på kloden, og spiser mere og mere kød. Kloden kan ikke følge med, og forureningen, på grund af industriel dyreproduktion, er enorm.

Herhjemme i Danmark er fokus på sundhed en megatrend. Hvordan bliver vi den sundeste udgave af os selv, men med denne trend udspringer også en mere holistisk tilgang til sundhed og bæredygtighed generelt. For hvis vi vil være sunde, så skal det, vi putter i munden også være sundt. Dyrene skal have det godt, og vi skal ikke fylde os med pesticider og tilsætningsstoffer gennem vores kost. Det er måske derfor at Danmark er et af de lande med størst salg af økologiske fødevarer pr. indbygger, og hvor indbyggerne foretrækker at købe danske og lokale varer. Men også i et bredere perspektiv skal vores sundhed være bæredygtig, for hvad med miljøet? Der er ikke meget bæredygtighed i at udpine jorden, for at den kan producere de fødevarer, der skal holde os sunde. Desuden ville vi være meget mere selvforsynende i Danmark, hvis vi ikke skulle bruge kæmpe landarealer til produktion af køer og grise, og deres foder. At spise 250 gr. oksekød svarer til at køre 20 km. I bil, så meget forurener det. Danmark ligger desuden i toppen af listen over lande, der konsumerer mest kød pr. indbygger og forskning viser, at der er en forbindelse mellem et højt kødforbrug og udvikling af visse kræftformer.

Hvordan får jeg nok protein

Så når nu både trenden, udviklingen og forskningen alle peger i retning af, at det måske er bedst at begynde at overveje en vegansk livsstil, eller i hvert fald en delvis vegansk livsstil med et par ugentlige kød-frie dage, kunne det måske være værd at overveje eller afprøve.

Men hvordan får jeg så så nok protein til at vedligeholde og opbygge mine muskler, spørger den træningsfikserede måske?

Grønsager:

  • Der er faktisk rigtig gode proteinkilder blandt grønsagerne. Her er især kartofler, bønner og linser, ærter, spinat, broccoli, rosenkål og majs gode proteinkilder.

Æg og mælkeprodukter

  • Desuden kan du vælge at supplere vegetardiæten med mælkeprodukter som ost og mælk, samt æg, der er rige på protein.

Faktisk indeholder madkulturen i andre lande langt mindre kød end den danske, så hvis du søger inspiration til madlavningen, kan du med fordel kigge i den retning.  

Vover du dig ud i veganer livsstilen bør du overveje at supplere din kost med kosttilskud og vitaminer. For med mindre man straks springer ud i et varieret udvalg af vegetariske retter, kommer man hurtigt til at spise de samme grønsager og lave de samme retter – i hvert fald i starten. Undlader du at spise mælk og æg, kan du komme til at mangle vitaminet B12, og D-vitamin, som man primært får igennem fed fisk og sollys, kan du også få svært ved at få nok af.  Konsulter din læge, og få ham/hende til at vurdere, hvad du med fordel kan supplere din kost med.

God fornøjelse…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *