Akupunktur i forbindelse med sportsskader

Sportsskader kan være rigtig mange forskellige ting – og de fleste, der udøver sport på et seriøst plan, har været ramt af en sportsskade i løbet af deres karriere. Også selvom det bare er på hobbybasis. Nogle skader er mere alvorlige end andre, men faktisk viser statistikker, at de danske skadestuer hvert år modtager mere end 100.000 personer i løbet af året, der er blevet ramt af en eller anden form for sportsskade.

Hvis man tager til lægen med en sportsskade, vil man typisk få at vide, at det tager mange måneder med nedsat evne til at træne samt smerter, før man er klar igen. Det behøver dog ikke at være sådan. Med akupunktur kan man nemlig blive klar igen hurtigt – og det kræver hverken operationer eller medicin.

Hvilke skader kureres typisk med akupunktur?

Nogle af de mest hyppige sportsskader er lyskeskader samt skinnebensbetændelse. En lyskeskade er en fællesbetegnelse for en skade, der kan sidde mange forskellige steder i lyskeregionen. Der findes dog mange andre skader, der giver smerter, der minder om, og derfor anbefales det altid at man konsulterer sin læge, inden man opsøger en akupunktør, for at være sikker. Typisk vil akupunktøren dog kunne identificere, om der er tale om en lyskeskade.

Lyskeskade

Har du været så uheldig at tilegne dig lyskeskade, så vil du opleve, at den giver smerter højt oppe i lårets inderside. Skaden kommer ofte snigende, hvorfor man ikke lægger mærke til den med det samme. Der findes flere forskellige typer af lyskeskader, men blandt de mest udbredte findes overbelastede eller delvis overrevne muskler.

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse bliver typisk fremprovokeret ved langvarig overbelastning under eksempelvis løb. Tager man til lægen, vil man ofte få at vide, at man skal skifte løbeunderlag, nedsætte sin træningsmængde samt finde et par andre løbesko. Dette vil imidlertid ikke hjælpe, hvis du allerede har fået skinnebensbetændelse, da der ikke gøres noget aktivt for at kurere det. I nogle tilfælde gives der dog smertestillende medicin til at lindre smerterne.

Hvad kan man gøre?

Vil man gerne have overstået sin sportsskade hurtigere, så vil det være en idé at opsøge en akupunktør. Ved en lyskeskade vil man, ved intensiv behandling hos en akupunktur – eksempelvis fem dages behandling i træk – kunne opleve bedring samt at skaden vil blive mindsket.

Har man derimod fået betændelse i skinnebenet, kan man enten vælge at lade det gå over af sig selv, eller man kan opsøge en akupunktør. Lægen vil som sagt bede dig om at skrue ned for træningen og vente på, at det går over af sig selv. Eventuelt giver han dig noget smertestillende medicin. Hos en akupunktør vil man kunne få aktiv behandling imod dette, hvorfor der i dette tilfælde også gerne skulle være en mærkbar forbedring allerede efter fem dage. Samtidig vil det i forbindelse med akupunktur ikke være nødvendigt at tage medicin.

Akupunktur – fra alternativ til anerkendt behandlingsform

Akupunktur vinder mere og mere frem, og det er faktisk ikke uvant, at patienter bliver tilbudt akupunktur på sygehuse. Førhen var det ellers en alternativ behandlingsform, som ikke havde nær den anerkendelse, som den har i dag. Det er ikke kun sportsskader, der kan behandles eller lindres med akupunktur – faktisk kan man opnå en positiv effekt i forbindelse med lindring af kvalme, afhængighed af eksempelvis medicin og cigaretter, smerter i forbindelse med graviditet samt meget andet.

Akupunktur bliver dog stadig betegnet som en alternativ behandlingsform, men i takt med at den udbredes og tilbydes flere og flere steder, bliver der også forsket mere i det. Især da behandlingen ikke kræver medicin, hvilket betyder, at man ikke skal døje med de følger, der kan være ved brug af medicinsk behandling. Selvom det er påvist, at akupunktur har en masse gavnlige effekter, mangler der dog stadig konkrete, målbare beviser for virkningen.

John Boel er en af landets førende akupunktører og behandler sportsskader som ovenstående, du kan læse mere om sportsskader på Acunova.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *