Derfor skal du ikke undervurdere gåture

Mange mennesker er af den overbevisning, at man først virkelig har fået noget ud af de fysiske aktiviteter, når de når det punkt, hvor man skal hive efter vejret. Det er imidlertid ikke rigtigt. En gåtur i rask tempo kan være virkelig effektiv.

Hvis du vil af med fedtet…

Det er korrekt, at du forbrænder mere, når pulse er oppe og musklerne arbejder. Sagen er blot den, at du ved en hård træning tærer mere på din beholdning af kulhydrater end på dine fedtdepoter. Grunden hertil er, at musklerne ved hårdt arbejde straks har brug for mere energi. Da kulhydrater omdannes hurtigere end fedt gør, er kulhydratforbrænding den mest oplagte løsning for kroppen. Går du derimod en god tur med et højt tempo, kan fedtet sagtens nå at blive omdannet til energi i den mængde, dine muskler har behov for det – og ved træning med lav intensitet, bliver det altså kroppens foretrukne energikilde.

Hvor længe kan du holde ud?

Det er selvfølgelig den samlede kalorieforbrænding, der tæller – og den proces går klart stærkere ved meget anstrengende fysisk arbejde. Dog skal du tænke på, at du med en gåtur godt kan udligne forbrændingen. Kan du for eksempel kun holde til at løbe 25 minutter, men kan gå i et rask tempo i en time, kan du på den måde smide lige så mange kalorier ved at gå, som du kan ved en løbetur – og så er det jo, som sagt, det ekstra lag på sidebenet, der bliver taget af.

Gå rigtigt og få mere ud af gåturen

Når du sætter fart under skoene, begynder stort set alle cellerne i din krop at arbejde. Alle celler skal bruge ilt, og jo oftere du går, jo bedre bliver din krop til at binde ilt i blodet, føre det rundt og aflevere det i cellerne. God form er, når din krop er hurtig til at sætte gang i blodomløbet – og derved uddele ilt – og hurtig til at stoppe det igen – alt efter behov. Men hvis du virkelig ønsker at træne din krop til en god form, skal du have en god gåteknik – ligesom løbere skal have en god løbeteknik.

For det første, skal du tage nogle gode, lange skridt. Et langt skridt gør nemlig, at du kommer en smule ned, og dine ballemuskler må derfor arbejde for at få dig op igen. Lidt ligesom når du laver lunges – dog behøver du ikke helt gå lunge-gang. Gode, lange skridt, der blot er en smule længere, end du føler naturligt, er fint. Når dine ballemuskler arbejder bedre, smitter det af på ryg- og mavemusklerne, og du vi derfor få en langt mere effektiv og sund gangart, der ikke slider på kroppen.

For det andet, skal du have armene med. Du skal sørge for, at albuerne kommer godt bagud, og hænderne op til brystet, når armene svinges frem og tilbage. Det sætter endnu mere gang i forbrændingen. I takt med, dine arme svinges frem og tilbage i krydsgang, skal du også huske at bevæge din brystkasse. Tjek, at din højre side af brystet er roteret let fremad, når højre arm svinges frem – og ligeledes med venstre bryst, når venstre arm er fremme.

Når det bliver for koldt til at være ude…

Den danske vinter har det med at skræmme folk væk fra udendørs træning. Det er forståeligt nok, da temperaturen ofte er nede ved frysepunktet, og vejene kan blive ekstremt glatte og farlige at bevæge sig rundt på. Om vinteren kan du i stedet investere i for eksempel en stepbænk, så du fastholder din form hen over julen. Stepbænke er et utroligt populært og effektivt redskab – og så kan du træne, mens du ser TV i den varme stue.

Læs mere om fordelene ved stepbænke – og om andre gode råd til sundhed og træning – her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *