Sådan kommer du dig over en løbeskade

Det er hårdt for kroppen at løbe. Uanset om du er begynder, øvet eller eliteløber, så vil du fra tid til anden opleve, at du får smerter. Men hvad kan du egentlig gøre, når først skaden er sket — og hvad kan du gøre for at forhindre dem? Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du med den rette behandling kan komme dig over en løbeskade.

‘Løberknæet’ er en af de hyppigste skader blandt løbere. Typisk er denne skade forårsaget af en overbelastning. Dette sker ofte, hvis du har skruet op for træningen eller har udvidet din løbedistance. Har man et par gamle, slidte løbesko, kan disse også være årsag til, at knæet overbelastes.

Hvor hurtigt skaden viser sig, er forskelligt fra person til person — den kan nemlig både komme snigende over en længere periode, hvor de første faresignaler viser sig som irritation på ydersiden af knæet. Skaden kan dog også opstå pludseligt. Eksempelvis under en længere løbetur. Oplever du irritation på lårets yderside eller en stramhed, der kommer hele vejen fra hoften, bør du også være opmærksom.

Mærker du noget til ovenstående symptomer, bør du tage affære med det samme. Det kan nemlig være svært at slippe af med skaden, når først den er opstået.  

Hvorfor opstår der skader, når man løber?

For hvert skridt, du tager, udsættes kroppen for belastning. Når du løber, bliver denne belastning hårdere. Det skyldes, at kroppen skal absorbere landingsstødet, som er omkring tre gange hårdere ved løb end almindelig gang. På en længere løbetur vil dette gentages flere tusinde gange. Derfor er det vigtigt, at du anvender et par løbesko, der kan hjælpe med at dæmpe stødet, så det ikke belaster kroppen — og knæet i særdeleshed — så meget.

Desuden har mange løbere en tendens til overpronation, når de løber. Det betyder kort og godt, at man lander forkert på foden. Derfor anbefales det, at du får lavet en løbetest hos den butik, hvor du køber dit løbetøj. De kan hjælpe dig med at vælge en løbesko, der understøtter din løbestil.

Hvad kan man gøre, hvis skaden er sket?

Hvis du har tilegnet dig en løbeskade, er det vigtigt, at du mindsker omfanget af din træning. Ofte er det dog nødvendigt, at du holder en længere pause, hvor du slet ikke løber. Man plejer at sige, at det varer omkring 4 – 8 uger, før du kan genoptage din træning. Det afhænger dog af, hvor hurtigt man reagerer på symptomerne, samt hvor hurtigt behandlingen igangsættes.

Opsøg derfor din læge, så snart du fornemmer, der er noget galt. Typisk vil de kunne hjælpe med at bedømme, om der er tale om en skade. Er der det, vil lægen tage stilling til, om du skal have en henvisning til en fysioterapeut, eller om du blot skal holde dig i ro.

Hos fysioterapeuten vil du få nogle forskellige øvelser, der skal gentages hver dag. Akupunktur kan også anvendes til behandling af sportsskader, da det i nogle tilfælde kan hjælpe med at fremme healingsprocessen samt virke lindrende på de smerter, der opstår, når du døjer med en løbeskade.

Som udgangspunkt gøres der udelukkende brug af medicinsk behandling i sjældne tilfælde — hvis de andre behandlingsformer ikke er tilstrækkelige. Generelt er det dog noget, der bør undgås.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *