Hvordan får du dit barn til være mere aktivt I hverdagen?

I dag bruger børn en stor del af deres fritid på at spille, hvad enten det er på playstation, på computeren, på mobilen eller ipaden. Husker man selv tilbage til sin egen barndom legede man udenfor fra morgen til aften eller gik til flere forskellige fritidsaktiviteter. Mobiltelefoner var noget, man kun brugte til at ringe hjem eller til at sende en sms.

Den igangværende spillemani er medvirkende til at meget af børnenes dagligdag foregår stillesiddende, fordi de både sidder ned i skolen, og når de kommer hjem. Det sammenholdt med tilgængeligheden af fastfood, slik og cola bevirker en stigning i antallet af børn, som er overvægtige eller kæmper med for mange kilo. Derudover svækker det børns motorik og adræthed, samt udviklingen af muskler, når børn og unge ikke bliver aktiveret fysisk i deres hverdag. Motion er desuden påvist at øge indlærings-og koncentrationsevnen hos mennesker, så et inaktivt liv er ikke noget, der bør tilskyndes i en tidlig alder, hvor man ofte lægger kimen til et langt motionsliv.

Man kan som voksen undres over, at børnene virkelig ikke kan finde på andet at beskæftige sig med end at spille, og at de keder sig, så snart de bliver nægtet adgang til deres elektroniske legetøj. Men ser man på de voksne, så er de ikke meget bedre. Vi er halvt fraværende, når vi er sammen med vores børn og partnere, fordi vi sidder med næsen begravet i mobilen eller stirrende tomt ind i fjernsynet eller computer, selvom det skulle forestille at være kvalitetstid sammen med familien.

Så vores opfordring er, at hvis du forventer, at dine børn skal lægge det digitale legetøj på hylden en gang i mellem– i hvert fald for en stund – og blive mere aktive, så bør du som voksen gøre ligeså og være det gode eksempel for dine børn. Vi kommer her med en lille inspirationsguide til, hvordan du kan få mere aktivitet og kvalitetstid sammen med dine børn i hverdagen.  

#1 Tag i skoven og lær om naturen

Der er meget at lære om i skoven, hvilke træsorter der findes, hvordan de ser ud, hvad du kan spise i naturen, hvilke dyr, der lever i skoven osv. Det er lærdom, som børnene ofte lærer om første gang i skolen, men for at de husker lærdommen og bruger den, bør du som forældre understøtte deres læring og tage dem med i skoven, så de enten kan fortælle dig om, hvad de ved, eller du kan hjælpe med at bygge mere på deres viden.  

Børn er nysgerrige af natur, så udfordre deres nysgerrighed, så de får lyst til at lære endnu mere. Hvis du ikke selv ved meget om naturen, så allier dig med bedsteforældrene, som garanteret ved en masse på det område.  I kan sagtens lave en tur ud af at tage i skoven, overnatte på lokale shelters, snitte pinde til snobrød eller plukke ingredienser til aftensmaden. Lær børnene hvordan de bruger en dolk, tænder et bål, laver en træhule eller åbner en nød. Det vil være en oplevelse for forældre såvel som børn.

#2 Tag i svømmehallen

Når børnene er små, går du måske til babysvømning med dem, men jo ældre du og de bliver, jo oftere forsømmer man at lave aktiviteter sammen med sine børn. Hvorfor ikke afsætte søndagen på at tage i svømmehallen, svømme nogle baner, springe fra vipperne og tage vandrutchebanen.  

I DGI byen i København er der desuden en klatrevæg i svømmehallen, så arm og benmusklerne får en yderlig omgang træning.

#3 Tag benene ned for at hente take-away

Take-away skal der også være plads til, selvom man forsøger at leve et mere aktivt liv. Enten kan man prøve at få børnene til at vælge et sundere alternativ, eller så kan man sørge for, at man tager cyklen eller gåbenene ned for at hente mad. På takeawayspot.dk kan du se, hvilke gode takeawaysteder, der er i byen, og så kan i tage cyklen rundt og afhente maden.

Meld jer som indsamlere

En anden god aktivitet at lave sammen med dine børn er, at melde jer til en indsamling sammen. Her er der både en lærdom at hente for dit barn samtidig med, at I spenderer tid sammen, får motion og gør noget godt for andre. Vælg et formål, som I har en personlig relation til eller noget, som dit barn kan relatere sig til – på den måde kan det bedre forstå meningen og betydningen bag indsamlingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *