Hold øje med din afføring

Det kan måske lyde lidt ulækkert, men ikke desto mindre så er det vigtigt, at du engang i mellem tjekker, hvordan det står til. Din afføring kan nemlig afsløre meget omkring dit helbred og din sundhed. At have blod i afføringen behøver langtfra at være alvorligt, men det kan det være.

Hvad blod i afføringen kan betyde

Ofte drejer det sig om noget helt ufarligt, hvis du har blod i afføringen. Ofte er der tale om hæmorider. Hæmorider kan være opstået pga. forstoppelse, langvarig diarré, graviditet eller andre årsager. Måden du bliver opmærksom på hæmoriden, kan være ved, at når du tørrer dig, så sprøjter det ud med blod i kummen. En anden årsag kan være, at du har fået en rift eller sprække ved endetarmsåbningen. Dette kan også skyldes forstoppelse, og når du tørrer dig, så vil du kunne se det på toiletpapiret. Hvis du er på ferie og oplever blod i afføringen, så kan det skyldes, at du har en infektion i tarmen.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du er usikker på, hvad den blodige afføring skyldes, så skal du kontakte din egen læge. Hvis du får gentagende blødninger, så er det vigtigt, at du ret hurtigt får fat i din læge, så I kan få klarlagt, hvad der sker i din tarm, og hvordan du kan behandles for dine gener.  Vælger du at tage til læge, så er det rigtig godt, hvis du kan fortælle din læge:

  • Hvor længe du har haft blod i afføringen?
  • Hvis du tidligere har oplevet at have en afføring med blod i, og hvornår det var?
  • Om det sprøjter ud i kummen, når du er på toilettet?
  • Om du har tabt dig?

Viser det sig, at du har fået en hæmoride, så kan du gøre den mindre ved at spise en mere fiberrig kost samt at gå oftere på toilettet og have en god hygiejne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *